Held eller uheld - men folk klikker rent faktisk på rapoulsen!

mandag den 1. juli 2024

Review: Donnie Darko (MANY SPOILERS)

 "Donnie Darko" er en film, som udkom i 2001, åbenbart, selvom der står 2002 på min dvd. Den varer 108 minutter. Der er store og mindre stjerner med, men hovedrollen, Donnie Darko, bliver spillet af Jake Gyllenhaal.

Drew Barrymore spiller Karen Pomery, som er Donnies engelsklærer. Jena Malone spiller Gretchen Ross, som er pigen, han er vild med. Noah Wyle spiller Dr. Kenneth Monnilot, som også er  lærer på skolen. Dave Moreland er inspektøren, og den stereotype, snerpede lærerinde, Miss Kitty Farmer, bliver spillet af Beth Grant. Donnies far, Eddie, spilles af Holmes Osborne, og hans to søskende spilles af Maggie Gyllenhaal (Elizabeth) og Daveigh Chase (Samantha). Moren, Rose Darko, bliver spillet af Mary McDonnell. Frank bliver spillet af James Duvall. Der er en ... jeg ved ikke, hvad jeg skal kalde ham... lifestyleguru/coach, som viser sig at være et virkelig dårligt menneske. Han bliver spillet af Patrick Swayze. 

For lige at sætte en stemning: Filmen foregår i oktober 1988.

Okay. Vi lægger hårdt ud. På en stille vej 'up in the hills', ligger en ung mand. Ved siden af ham ligger hans cykel. Han vågner forvirret op, men hopper op på sin cykel og kører hjem. Da Darko-familien spiser aftensmad senere den dag, anklager Elizabeth Donnie for at være stoppet med at tage sin medicin. Vi ved endnu ikke, hvorfor han tager medicin. Moren spørger ham, hvor han tager hen om natten, men han vil ikke fortælle det.

Senere, efter han er gået i seng og faktisk allerede sover, bliver han vækket af en stemme, der siger to ord til ham igen og igen "come closer". Da Donnie når helt ud, ser han, at det er en kæmpe "rabbitbunny" (men vi kalder ham Frank, fordi han kalder sig selv for Frank). Han fortæller Donnie, at der er 28 dage, 6 timer, 42 minutter og 12 sekunder til verden går under. Han bliver vækket på byens golfbane med en permanent marker i den ene hånd, som han har brugt til at skrive "28:06:42:12" på den anden arm. Vi finder ud af, at en jetmotor havde løsrevet sig fra et fly, og var faldet ned, smackdown i Donnies værelse. Som han ikke var i, fordi Frank havde kaldt ham ud. Ingen andre i huset kom noget til, selvom Elizabeth lige var kommet hjem efter at have været til fest.

Da Donnie snakker med Dr. Thurman, som er hans psykiater, fortæller han, at han har fået en ny ven. Hans psykiater spørger ham, om det er en usynlig ven, eller om det er en virkelig ven. Donnie fortæller at det er en usynlig ven.

Natten efter vågner Donnie igen, efter Frank har kaldt på ham. Det er nu d. 6. oktober 1988, og han har en økse, som han bruger til at smadre nogle rør. Umiddelbart ser man ikke hvor han er henne, men man får at vide, at der er 24 dage tilbage til at Jorden går under. Mere viden viser sig at det var skolen, som Donnie vandaliserede. Alle rum er oversvømmede, øksen sidder i skolens bronzestatue af deres maskots hoved, og der står, med sort spraymaling på jorden foran den: They made me do it.

Donnie har tidligere siddet i fængsel for at sætte et hus i brand. Det var tomt, men det var stadig kriminelt. Derfor kan han ikke få et kørekort før han bliver 21 år. Vi ved at han får medicin, og at han går i søvne. 

Under hypnose, som Dr. Thurman foreslår efter snak om Gretchen Ross, den nye pige, som han er blevet glad for. Hun vil gerne høre mere om Frank, men i stedet fortæller Donnie, hvor meget (og hvem) han har lyst til at have sex med. på et tidspunkt har han åbnet sine bukser og skal til at masturbere, da Dr. Thurman bringer ham ud af hypnosen og dermed gør ham en smule pinligt berørt.

I skolen er Miss Farmer helt ekset med lifestyle personen Jim Cunningham, som har lavet en selvhjælpsvideo. Den handler om, "The path". Så i den ene ende er der "The path of fear", og i den anden ende er der "The path of love". I mellem de to modsætninger, er en lang streg, og eleverne får nogle kort med situationer, som de skal læse højt og herefter placere et kryds på den streg, og dermed vurdere om det er mere frygt eller kærlighed. Da Donnie bliver kaldt op, siger han sin mening om det, og han får at vide, at hvis han ikke gør, som hun siger, har han ikke bestået. Så han beder hende om at stikke det skråt op, og naturligvis bliver hans forældre indkaldt til samtale på inspektørens kontor, hvor Miss Farmer også er tilstede. Inspektøren kan ikke forstå hvad problemet er, og Donnies far kæmper for at holde sin latter inde. Men han får sin straf. Han bliver suspenderet fra alle efter-skole aktiviteter i 6 måneder. 

D. 10 oktober 1988, da der er 20 dage tilbage til Jordens undergang, kommer Frank og fortæller Donnie at han kan vise ham vejen. Dr. Kenneth Monnilot fortæller Donnie om tidsrejser, efter Donnie har vist interesse i emnet. Donnie fortæller Dr. Thurman om tidsrejser og hvad den ældgamle dame "up in the hills", Roberta Sparrow (også kaldet Grandma Death på grund af hendes alder. Hun er 101 år gammel) sagde til ham, da hans far næsten ramte hende med bilen et par dage før: "We all die alone". Hun hviskede det næsten lydløst ind i hans øre. 

En aften ser han syner, sådan nærmest som en hallucination, og han går oven på, hvor han føler sig direkte draget til hans forældres skab, for han finder en pistol. Den er pakket forholdsvist godt ind, men det er som om han ved det. Hans forældre snakker med Dr. Thurman, som mener at han lider af paranoid skizofreni, og hun vil gerne give ham mere medicin, samt indbygge hypnoterapi. Hans forældre accepterer.

En eftermiddag, da han kommer gående hen ad fortovet, ser han pludselig en tegnebog bare liggende. Han tager den op. Den tilhører Jim Cunningham. Han hører Frank sige "Nu ved du, hvor han bor henne."

Så, Donnie og Gretchen går i biffen for at se en Living Dead film. Gretchen falder i søvn. Der er kun de to. Pludselig sidder Frank på den anden side af Gretchen. Donnie beder Frank om at tage sit dumme kostume af. Da Frank gør det, ser han, at Frank ikke er en mand. Men Frank forklarer, at han er Frank som han far, og dennes far før ham. Han siger til Donnie, at han skal kigge på skærmen. Pludselig bliver Jim Cunninghams hus vist i et flammende helvede. Tilbage til filmen. Frank forlanger af Donnie at han sætter Jims hus i brand. Så han tager afsted til huset, overhælder det med benzin og sætter ild til det. Han når tilbage til at sidde ved siden af Gretchen, som vågner og ikke ved, at han har været væk.

Jim Cunningham er på skolen, hvor der afholdes et show for forældrene, som kan se hvor dygtige deres børn er til at optræde. Jeg vil dog sige, at den dansetrup, som jeg ikke kan huske hvad hedder, der danser til "Notorious" af Duran Duran er meget seksualiseret, selvom der ikke er noget nøgenhed. Næste dag kommer det frem, at Jims hus er brændt ned, men ikke nok med det - han havde en "man-cave" som blev brugt eksklusivt til hans ring af børneporno. 

4 dage før verden går under, fortæller Donnie Dr. Thurman om, hvordan han oversvømmede skolen og brændte Jim Cunninghams hus ned. Han kalder ham "den perverse stodder". Det skal noteres, at han er under hypnose. Han virker en smule modvillig i denne session, og da han vågner op i sin psykiaters arme, er han desorienteret. 

Men da der er 1 dag tilbage til Jordens udslettelse, fortæller Elizabeth Donnie, at hun er kommet ind på Harvard. Deres far er på forretningsrejse, og moren er rejst med Samantha og dansetruppen til en slags mesterskab, fordi Miss Farmer, som skulle have været afsted, er nødt til at blive hjemme for at forsvare Jim Cunningham imod "those viscious lies". Det er også halloween. Så de holder en fest. Midt i festen ringer Dr. Thurman og beder Mrs. Darko om at ringe hurtigst muligt, og ingen opdager opkaldet under festen. Gretchen dukker op til festen, ude af den, fordi hendes mor er forsvundet, og det lader til, at det ikke noget godt. Gretchen Ross er ikke Gretchens rigtige navn. Hendes stedfar har forsøgt at slå hendes mor ihjel, så moren og Gretchen er på flugt, begge har nye navne. Man får ikke at vide, hvad Gretchens rigtige navn er. Donnie modtager en besked fra Frank, der står nedfældet på køleskabet. Pludselig ved han, at de skal op til Grandma Deaths skur. Så Donnie, Gretchen og to af Donnies venner, cykler derop. Tingene går ikke som planlagt, og de bliver overfaldet. Gretchen dør. Donnie skyder Frank, og de andre stikker af. Han bærer Gretchen hele vejen hjem. Pludselig ser han et sært vejrfænomen på himlen. Noget flyver i luften langt væk. Hans mor og Samantha sidder i det fly, der rammer uvejret, der opstår tumult, og man får en tydelig fornemmelse af, at flyet styrter ned.

Men det viser sig, at Donnie har skrevet et brev til Roberta Sparrow. Det læser han højt til sidst, for os eller sig selv. Og nu ser vi stort set hele filmen i reverse, hurtig, mens alt det, som sket med Frank, bliver "undone". Tiden stilles tilbage til 2. oktober 1988. Og Donnie ligger og sover dejligt i sin seng, da jetmotoren styrter ned direkte i hans seng. Familien står udenfor huset og virker desorienterede, mens militær m.m. render rundt og indsamler data, og en pige kommer cyklende forbi. Hun spørger en dreng, hvad der er sket. Han siger at en jetmotor er faldet ned, og at deres søn er død. Han spørger hvad hun hedder. Hun siger Gretchen, og vinker til moderen. Det gør drengen også. Hun står og ryger op ad et træ i deres forhave, mens hun vinker tilbage. 

Filmen glider over i Gary Jules' version af "Mad World", som oprindeligt er en Tears for Fears sang. Sangene, som er med i filmen, er kickass, og det er nogen man kender. 

Men hvad skete der? Hvad endte denne film med? Jeg ved ikke, hvad jeg skal tro. Jeg er vitterligt blank. Jeg søgte på "Donnie Darko Ending Explained" på YouTube, men der var så mange forskellige muligheder. Hvis du har lyst til at se denne film og danne din egen mening, så synes jeg, at du skal gøre det, fordi det er en virkelig fed film. Og hvis du ved, hvad du synes slutningen er, er det cool. 

Jeg tror lidt, at ideen om, at han sidder og ser på det der vejrfænomen, og den tingest der falder ned langt fremme, faktisk er den jetmotor, som gør at flyet styrter ned, og det svar, han fik fra Roberta Sparrow, hjalp ham til at indse, at han måtte ofre sig selv, og alt det, der var sket, derfor blev "ugjort", og han døde til sidst, som det skulle have været til at starte med. Som en slags "skæbne", hvilket han også lufter med Dr. Monnilot.

Min DVD er dansk. Og på coveret står der under 5 stjerner fra Cinemazone "en gennemført imponerende præstation." Også 5 stjerner fra Berlingske Tidende: "en minutiøs balance imellem realisme og fantasi." Politiken har givet filmen 5 hjerter og skriver "usædvanlig virtuøst og fascinerende." Min anmelder-skala går ikke kun til 5, den går til 10. Derfor må jeg sige, at "Donnie Darko" får 9 RAP'er fra mig. Også selvom Jake og Maggie IGEN er med den samme film. Har de lavet noget, hvor de ikke begge to er med i?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar