Held eller uheld - men folk klikker rent faktisk på rapoulsen!

lørdag den 29. juni 2024

Mental Health Day #05

 Så. Dissociativ identitetsforstyrrelse (DID). Hvad er det? Det er, når man som meget lille, som regel inden man egentlig er gået i gang med at udvikle sin personlighed, bliver udsat for noget meget traumatisk, som f.eks. seksuelt misbrug. I stedet for at "slå ud", danner barnet i stedet såkaldte "alter egoer", som kan være mange forskellige ting. Det kan følge en resten af livet, så vidt jeg ved, men jeg vil gerne lige gøre det klart at jeg ikke er læge, jeg er ikke ekspert, jeg ved ikke specielt meget, jeg ved kun lige basis viden, som jeg har læst i fagbøger, jeg har om psykiatri, som på nuværende tidspunkt er omkring 20 år gamle. Der vil være en "vært", der ligesom er lederen, men der kan være alter egoer som varierer lige fra dyr til mytiske væsener, til ældre eller yngre personer eller personer af andet køn. Jeg ved ikke, hvordan man behandler sygdommen, om den kan holdes i skak med medicin, eller om der skal terapi til, eller måske begge dele. 

Jeg har set flere på nettet, der laver "Meet my alters"-videoer, hvor de angiveligt skifter mellem deres alter egoer på kamera. Nogle kan tilsyneladende få et bestemt alter ego frem, hvis de bliver spurgt om de må tale med den bestemte person. Jeg er lidt skeptisk over for disse videoer.

Men jeg ser det naturlige i, at hvis man har 7 (eller flere) alter egoer (plus værten) og man står op om morgenen, tager noget lækkert tøj på, sætter sit hår virkelig pænt og lækker noget crisp makeup - med andre ord er "really, really ridiculously good looking", så kan det være svært at skifte til en meget mandlig mand eller en lille pige, der ikke bryder sig om den slags musik. For det lader til, at ingen af dem, der lider af denne sygdom, har det samme alter ego en hel dag eller længere. 

Der er en del psykiatere og eksperter, der ikke tror på, at denne sygdom eksisterer. I mange år var det størstedelen af eksperterne i disse sygdomme, der mente at det ikke var en sygdom. I gamle dage kaldte vi sygdommen for "multiple personality disorder" eller "personlighedsspaltning", hvis man ikke helt vidste hvad man snakkede om. Når man tager personligheden og spalter den, altså spaltet personlighed, er vi faktisk ovre i skizofreni - noget, som man i gamle dage kaldte for ungdomssløvsind. Som mange troede var teenagere, der led af skoletræthed. Den engelske betegnelse, "multiple personality disorder" er mere præcis, da det ligger i selve navnet "flere personligheder".

I takt med at TikTok tiltvang sig adgang til flere og flere millioner af menneskers dagligdag, har man set mange, som lader som om de har en psykisk sygdom for at få flere visninger og likes, måske endda subscribers. Dem, der især har været slemme, har været folk, som har påstået at lide af Tourette's syndrom. Men det er ikke den eneste psykiske sygdom, og jeg må sige at jeg synes at det er trist at vi er nået hertil. Der er også mange der forsøger at narre folk til at tro at de har kræft, og selvom jeg er klar over, at kræft ikke er en psykisk sygdom, så lægger den alligevel et sindssygt pres på ens hjerne, og man bliver naturligvis påvirket psykisk. Som med epilepsi. Det har jeg. Det er heller ikke en psykisk sygdom. Men al den stress der følger med, kan gå over og skade både andre sygdomme, som skizofreni og depression, men også bare kroppen i al almindelighed. I dag, f.eks., havde jeg besluttet mig for at gøre rent i mit køkken. Næsten færdig. Så gled jeg ned fra min stol. Og jeg slå i den mærkeligste stilling indtil jeg havde  fundet ud af, hvordan jeg skulle komme op. Denne gang gik der 10 minutter, fordi jeg hverken havde myoklonier eller var stresset. Men da jeg faldt d. 11. april, fordi jeg fik myoklonier, og de bare blev ved med at komme, lå jeg på gulvet i 90 minutter og forsøgte at komme op. Hver dag er der stress over epilepsien, og stress påvirker både epilepsi og skizofreni. Jeg sover maks 3 timer ad gangen.

Men dette skal ikke handle om mig og mine problemer. Ikke i dag. Tilhører jeg gruppen, som tror på disse personer, eller er jeg en skeptiker? Uden at vide en skid om det, vil jeg gætte på, og jeg lægger stor vægt på gætte, at sygdommen eksisterer, men at de videoer jeg har set på nettet om folk som hævder at lide af den, ikke er oprigtige, fordi de virker så sært. Det virker virkelig sært. 

Så nu, hvor du kender min ugyldige - er det så noget du nogensinde har tænkt over? Der er meget viden at finde på nettet, hvis du gerne vil læse eller høre mere. Jeg vil anbefale at undgå dem, som hævder at være syge, og starter med dem, som er eksperter. Du kan altid tage de ramte bagefter.

Tak fordi du læste med.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar