Held eller uheld - men folk klikker rent faktisk på rapoulsen!

lørdag den 2. december 2023

Stephen King: "Pet Semetary"

Ja... Så jeg opdagede ikke lige at det var den 1. december i går. Så min anmeldelse af en bog i december kommer i dag.

Og jeg har læst. Eller, jeg har lyttet til. Vi kan lige så godt slå fast, at jeg lytter til bøger, fordi jeg ikke kan samle koncentration til at læse. Jeg har for mange tanker. Men: dette indlæg er om en bog, jeg faktisk godt kendte til, men ikke havde læst - og jeg har ikke set filmen. Det er Stephen Kings "Pet Semetary" - på dansk "Ondskabens Kirkegård", der blev udgivet i 1989.

Det er rigtig mange år siden, jeg sidst har læst en Stephen King bog. Men jeg tænkte, da jeg sad inde hos Audible, at dette måtte være tiden. For jeg tror faktisk, at sidste gang, jeg læste en bog, King har skrevet, var da "Den grønne mil" udkom. Jeg er ikke helt sikker på, hvornår det var - men det er mange år siden. Som regel fanger hans historier mig ikke rigtig. De er altid lige en tand over "for" bizarre. "Pet Semetary" starter med et ualmindelig langt forord, læst op af Stephen King (tror jeg), jeg har glemt det siden jeg har hørt bogen. Jeg har allerede hørt januar-bogen. Men introen, som er i bogen, hvor der bliver fortalt om Kings liv op til denne bog, hvordan han selv synes at det var en syg bog og ikke ville udgive den, men hans kone syntes at den var rigtig god, så han prøvede alligevel... Det er fint nok, at have den slags i en bog. Men det fortsatte i evigheder, og jeg var lige ved at opgive håbet. Men så kom kapitel 1, og jeg kunne gå i gang med at nyde historien. For det er en god fortælling, som gutten, der læser op, virkelig lægger sit hjerte i. Han laver lidt om på sin stemme alt efter hvilken karakter der taler eller snakker til dem selv, og det kan jeg faktisk rigtig godt lide. 

Vil jeg anbefale den til andre? Det kan I tro. Vil jeg læse den igen? Nej. Ikke fordi den var kedelig eller uhyggelig, men bare fordi der er andre ting, jeg gerne vil læse. Vil jeg se filmatiseringen? Nej. For jeg kan ikke lide gyserfilm. Når det kommer til denne bog, får den 7 RAP's ud af 10. Grunden til, at den ikke har fået en højere score, er ganske simpel: Dean Koontz eksisterer, og han leverer gys meget bedre. De film der er lavet ud fra hans bøger er knapt så gode - men han har skrevet så mange bøger, der er ekstremt fede, at jeg tror jeg kunne læse dem alle sammen 2 gange og aldrig blive helt færdig. 

Men "Pet Semetary" er også god. Bare ikke den bedste.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar