Held eller uheld - men folk klikker rent faktisk på rapoulsen!

mandag den 1. januar 2024

Michael Witwer: "Empire of Imagination - Gary Gygax and the Birth of Dungeons & Dragons"

 Denne måneds bog endte med at blive en bog, jeg aldrig havde troet, at jeg ville læse - og endda ville synes var ekstremt god. Ladies and gentlemen, I give you "Empire Of Imagination - Gary Gygax And The Birth of Dungeons & Dragons".

Skrevet af Michael Witwer og udgivet i 2015, beskriver denne bog livet levet af Gary Gygax, manden der opfandt Dungeons & Dragons. Bogen beskriver hans liv, fra han er barn og til hans død. Hans interesse startede i tegneserier, og på et tidspunkt endte det ud i Dungeons & Dragons. 

D&D er et rollespil, men det er ikke et larp-spil. "larp" står for "live action role play". Nej, Gary havde udviklet et spil der fungerede med terninger og et velfungerende sæt af regler, en dungeon master som styrede spillet, og selve navnet, som hans datter navngav.

Gary havde en stor familie. Og det var i sig selv ikke sært. Han så, hvordan hans familie blev større og større, og D&D udviklede sig til et kæmpe samfund af personer, der skulle bevise, at det ikke var taberagtigt at være en nørd. 

Der er mange små, søde anekdoter i historien om Garys liv. Som f.eks. da han havde været i biografen og havde set "The Thing", og på vejen hjem følte at han blev  forfulgt. Han så en skygge og tænkte ikke over det to gange, før han begyndte at løbe, for det var klart "The Thing" der var efter ham. 

Dungeons & Dragons, rollespillet der gjorde det at være en nørd til noget cool, blev på et tidspunkt solgt, og det var ikke med Garys gode vilje. Store dele af hans liv, levede han og hans familie på fattigdommens rand, men han kunne lige akkurat klare sig igennem. Når man tænker på Dungeons & Dragons tænker man sikkert på troldmænd og andre overnaturlige figurer. Men Gary og hans familie var faktisk fra Jehovas Vidner. Måske var det derfor, at han langsomt mistede dem.

D&D, som kom stærkt igennem 80'erne, satte gang i "The Satanic Panic" over i USA, men han klarede sig igennem, og Gary Gygaxs arv, spillet, der begyndte det hele, er hans arv til verdens entusiastiske rollespillere.

Bogen var spændende, den var godt fortalt. Det er en af dem, jeg nok godt kan høre igen. Jeg vil give den 8 ud af 10 RAPs. Nej. Den får 9 i stedet for. 9/10, fordi den vitterligt er så meget bedre end jeg havde forestillet mig at den ville være. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar