Held eller uheld - men folk klikker rent faktisk på rapoulsen!

torsdag den 1. juni 2023

Jennette McCurdy "I'm Glad My Mom Died"

Dette er en meget tragisk bog, en selvbiografi, skrevet af Jennette McCurdy. Titlen  på bogen er "I'm Glad My Mom Died".

Bogen udkom i 2022. I denne anmeldelse vil der være mange spoilers. Men de er nødvendige for at forstå det jeg vil sige, så de er med. Hvis du ikke vil læse spoilers, vil jeg bare sige, at det er en bog, jeg vil anbefale til alle, der har lyst til en god læsning/lytning. 

Men - Let's dive on in! Jennette blev født i 1992, så hun er ikke særlig gammel. Men hendes mor tog allerede fra Jennettes tidlige barndom styringen, og den gik direkte mod stjernerne. Hun så sin datter blandt de største skuespillere. Og hun ville ikke sky nogle midler for at få det til at ske. Fra en tidlig alder lærte Jennette, at det var bedst at spise små, lette måltider, og helst bare salat. Hendes mor, Debra, havde arbejdet som frisør, og for at gøre Jennette mere "skuespils-venlig", farvede hun sin datters øjenvipper og gav hende lyse highlights, så hun blev smukkere. Hendes mor stod for alting, og hun sørgede for, at Jennette kom på vægten, og det gjorde hun ofte. Der var et tidspunkt, hvor hun skulle til lægen for en undersøgelse, og lægen sagde, at han gerne lige ville tale med Debra alene. Jennette gik udenfor, men overhørte hvad lægen sagde. Han mente at Jennette led af anoreksi. Han baserede dette på hendes vægt, der på daværende tidspunkt lå på 45lbs (20kg) - og Jennette var 11 år gammel. Hun hørte sin mor sige, at hun havde styr på det, og at hun nok skulle få Jennette til at spise mere. Bagefter gik de ud og spiste - men kun salat, som altid. 

Jennette McCurdy arbejdede på tv-serien "iCarly" og senere "Sam & Cat", hvor hun spillede Sam Puckett. Hun hadede sådan set lidt det der, men hun mødte sin virkelig gode veninde der. Miranda. Ariana Grande arbejdede også på en af de to serier, og hun fik ofte fri så hun kunne lave andre ting (musik), men hvis Jennette kom og spurgte om lidt tid fri fik hun nej, fordi hun var uvurderlig for settet. Jennette var virkelig vred over det, og jo længere tid der gik, jo mere vred blev hun. 

Hendes første kys var på settet, og det var ikke, hvad hun havde ønsket sig eller drømt om. Det var en ubehagelig følelse, og de havde været nødt til at tage scenen om flere gange. Producenten af tv-serien var pågående, og det viste sig, da Jennette en dag fik at vide at der blev holdt et møde, hun skulle deltage i, at hun, af Nickelodeon, ville blive tildelt 300.000 dollars, hvis hun forlod showet i tavshed. Uden at snakke om sine oplevelser. Hun sagde nej til alle de mange dollars, fordi hun kunne se at det var "hush-money", og det ville hun ikke være en del af. 

På et tidspunkt var det på tide at Jennette også skulle have en musikkarriere, og den skulle bakkes op af en turne i storcentre landet over. Debra kunne ikke komme med, fordi hendes cancer var kommet tilbage. Jennette følte sig lettet. Hun var efterhånden blevet lidt ældre, og tingene stod forfærdeligt til. Helt op til hun var 16 år, badede  Debra Jennette hende. Når tiden var knap, blev hendes brødre badet samtidig, og efterhånden som Jennette og brødrene blev ældre og indså at de var forskellige, blev det akavet, og de vendte sig om for ikke at se hinanden nøgne i badet. Jennette havde endda måtte finde sig i, at hendes mor foretog gynækologiske undersøgelser på hende, vaginalt såvel som at mærke efter knuder i brysterne. Men endelig kunne hun flytte hjemmefra, og selvom det samtidig var trist på grund af hendes mors tilstand, så var det rart for Jennette endelig at have sit eget. 

Indtil hendes mor en dag kom på  besøg, og at "det ville være lettere at blive natten over". Dette udviklede sig til, at Debra sov sammen med Jennette i Jennettes seng, hvor hun lå og omklamrede sin datter. Jennette måtte love sin mor at besøge hendes gravsted hver eneste dag. En dag skete det. Debra døde. På grund af en kæmpe kage af had, sorg, fortvivlelse og desperation, udviklede Jennette hele to uheldige vaner: alkoholmisbrug og bulimi. Hun savnede sin mor, og da hun ikke var der længere var det som at det, der var nemmest, var at opgive alt. Men hun fandt kærligheden i Stephen (det kan være, at han hedder Steven, jeg havde lidt svært ved at afgøre det). Han fik Jennette til at komme i terapi, og de havde sex som hun fandt skønt og dejligt. En dag, hvor hun kom  hjem, havde han set filmen "God Is Not Dead" på Netflix, og hvor Jennette var vokset op som mormon, ønskede Stephen nu at finde en fælles religion for dem. De tog i 4 forskellige kirker på én uge, men fandt ikke hvad Stephen søgte efter. Jennette syntes ikke at en fælles religion var den bedste idé, men samtidig nok heller ikke den værste. 

Nogle år efter Debras død, fortæller hendes far hende, at hun og hendes to brødre ikke er hans biologiske børn. Hvorfor Debra ikke havde sagt noget, vidste ingen tilsyneladende. Jennette får endnu en overraskelse da hun kommer hjem og hendes kæreste har en stor annoncering: Han er Jesus efterkommer. Han er simpelthen den re-inkarnerede Jesus. 

Bulimien er efterhånden ved at være ekstremt slem. Hun har kastet så meget mavesyre op, at hun pludselig mister en tand. Den falder bare ud, halvt  ætset væk af mavesyre. Hun opdager dette på et fly. Stephen er mistænkt for at have skizofreni, og han skal indlægges i et stykke tid. Men indtil Jennette går i terapi for bulimien også (hun går i terapi for alkoholmisbrug), nægter han at stoppe med at ryge marijuana. 

Jennette finder ud af, hvem hendes biologiske far er. Det viser sig, at han er musiker. Hun tager hen til den jazzklub, hvor han spiller, og efter showet går hun hen til ham og præsenterer sig. Det viser sig, at faren godt var klar over, at han havde disse tre børn med Debra, men at deres forhold var endt på en dårlig måde (Debra havde anklaget ham for misbrug), og at han ville give dem plads til at komme til  ham, hvis de havde lyst. Han har i alle disse år ventet på at de skulle kontakte ham. 

Jennette slår op med Stephen. Man kan kun tage så meget. Men Miranda, hendes gode veninde fra "iCarly"-dagene, er en veninde, der stadig hænger på. En dag tager Jennette ud forbi sin mors gravsted. Hun tænker over sin barndom, ungdom og sit liv. Hendes mor gav hende bryst- og vaginale undersøgelser til hun var 17, gav hende en barndom med anoreksi, lærte hende at holde formen via kalorietælling, Debra havde aldrig sparet på selvmedlidenhed og ynk, og brugte mere end én gang et ord som f.eks. "luder" om Jennette. Og efter at have lovet at besøge hendes grav hver eneste dag, til at gennemgå alt det, der skete efter Debras død, indser hun til allersidst hvad hendes mor gjorde ved hende og at hun ikke længere vil græde over hende. "I'm glad my mom died".

Dette er en fantastisk beretning om et virkelig tragisk liv, levet i både psykisk og seksuelt misbrug fra moderens side. Moderen havde denne fikse idé om, at Jennette skulle have et bedre liv, end hun selv havde haft, men de første mange år af Jennettes liv var jo ganske horrible! Jeg sad flere gange med tårer i øjnene. Denne fantastiske kvinde, Jennette McCurdy, som ikke engang er 31 år endnu, har skrevet denne vidunderligt følelsesmæssige intelligente selvbiografi, som jeg anbefaler alle og enhver der har tid, til enten at lytte til eller at læse. Den er supergod. 10 out of 10.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar