Held eller uheld - men folk klikker rent faktisk på rapoulsen!

mandag den 8. juni 2015

En hyldest til et musikgeni!

Dette indlæg er dedikeret til Prince. Det er det, fordi jeg lytter til hans musik lige nu, og ønsker at snakke om den. Jeg vil fortæller jer om Prince, hvis navn rent faktisk er Prince. Han hedder også Roger Nelson, men Prince er hans fornavn. Som med Madonna, der også helt rigtigt hedder Madonna Louise Ciccone, men som man bare kender som "Madonna". Cher, f.eks., er jo en forkortelse af Cherilyn. Hendes efternavn er noget så spændende som Sarkisian.

Tilbage til Prince. Jeg kender en del til Prince, men jeg vil nok lige rette mig lidt efter Wikipedia, for jeg kan ikke huske alt. Han er 57 år, mener jeg, og har skrevet så mange sange, at jeg er lige ved at tro, at der endnu ikke er bygget et bibliotek, der ville kunne indeholde dem alle. Han har indspillet rigtig mange selv, både alene, som The Artist Formerly Known As Prince, med Prince And The New Power Generation og Prince and the Revolution. Han har mange forskellige synonymer - f.eks. synes jeg, at det er skægt at han har et alias - blandt andre - som hedder "The Purple One". Men manden kan vitterligt godt lide lilla.

Han har skrevet "Nothing Compares 2 U", som irske Sinéad O'Connor fik helt store gennembrud med i 90'erne. Han har også selv lavet en version af sangen, sammen med The New Power Generation. "Manic Monday", som The Bangles havde stor succes med i 80'erne, er også fra Princes hånd. Han lagde ud med at skrive musik som 7-årig, og fortsatte bare derudaf. Der findes ikke ret mange instrumenter, han ikke kan spille på.

Hans første plade, "For You", udkom i 1978, efter en lang række fejlslagne demooptagelser, men da han udsendte "Prince" i 1979, opnåede den platinstatus, og var et kæmpe hit. På pladen var f.eks. hitsinglen "I Wanna Be Your Lover". Succesen fortsatte med "Dirty Mind", "Controversy" og "1999", som kom lige i rap. "Purple Rain" var en film, han indspillede, et romantisk drama med Apollonia Kotero, i 1984, handlede ganske kort om en ung musiker, som slider i det for at opnå det, han vil, mens han samtidig kæmper med et dårligt hjemmemiljø, en rivaliserende sanger, samt et utilfredst band. Prince indspillede også soundtracket til filmen, og denne plade hed også "Purple Rain".

Allerede året efter, 1985, var "Around the World In A Day" på gaden, og året efter det, kom "Parade". I 1987, udsendte Prince alene, uden The Revolution, dobbeltalbummet "Sign O' Times". Prince var nu en soloartist, og han udgav 3 plader, ("Lovesexy", "Batman" og "Graffitibridge") indtil han dukkede frem med bandet The New Power Generation og pladen "Diamonds And Pearls".  Han var ikke glad for sin pladekontrakt. Han ville ud, væk, han ville ikke være en del af Warner Bros. Han havde en løbende kontrakt på et vist antal plader, så han spyttede dem ud. Mellem 1994-1996 udgav han 5 plader. I 1993 havde han ændret sit navn til symbol, der ikke kunne udtales, men som blev kendt som "The Love Symbol", men da pladekontrakten udløb, og han kom over hos Arista, tog han sit eget navn, Prince, tilbage. I hvert fald nogenlunde samtidigt. De fem plader var "Love Symbol Album", "Come", "The Black Album", "The Gold Experience", "Chaos And Disorder" og "Emancipation". Efter han kom over hos Arista, har han udgivet 14 plader mere, nemlig "Crystal Ball", "Rave Un2 The Joy Fantastic", "The Rainbow Children", "One Nite Alone...", "Xpectation", "N.E.W.S.", "The Chocolate Invasion", "The Slaughterhouse", "Musicology", "3121", "Planeth Earth", "Lotusflow3r / MPL Sound", "20Ten", "Plectrumelectrum" og "Art Official Age".

Prince har solgt over 100 millioner plader. Det er alligevel ret meget. Han er en af verdens bedst sælgende kunstnere,  og han er listet som nummer 27 på The Rolling Stones liste over største kunstnere nogensinde. Det er sgu ret vildt. Hans forældre blev skilt, da han var 10 år, og efter at have boet skiftevis hos sin far og hans mor og hans stedfar, flyttede han ind hos en nabo. Han er et Jehovas Vidne, og han forkynder faktisk af og til i hans nærområde. Det er sket, at han uddeler billetter, som regel igennem cd-salg, til koncerter holdt hjemme hos ham selv. Der var et år, hvor der på verdensplan blev delt 24 billetter ud, og alle kunne tage en makker med. Han har de sidste 10 år været plaget af et behov for en dobbelt hofteoperation, men han kan ikke sige ja, fordi han ikke kan tage imod blod, hvis det skulle gå galt. Han var gift og fik en søn, som døde kort efter fødslen, på grund af en sygdom, som jeg glemt hvad hedder. Der er "rygter"/"sladderhistorier" om, at det er fordi han har knoklet for meget på scenen i høje hæle - for Prince er ikke en høj mand. Trods det, spillede han basketball da han gik i high school. Men okay; det kan selvfølgelig være, at han stoppede med at vokse dengang, og at han havde normal højde for en dreng tilsvarende hans alder. Om det er derfor, kan jeg naturligvis ikke sige, for jeg ved ikke, om Prince har danset for meget rundt i høje hæle. Men jeg ved, at at han har gået meget med høje hæle. Altså, ikke stiletter. Det er ikke damesko, vi snakker om.

Han har haft en noget "rutsjebane-karriere", idet han lagde ud med ingen succes, ekstrem succes, stor succes, dalende succes, så lidt op, så lidt ned - og først nu, her på midten af 2010'erne, er hans karriere begyndt at få fast grundlag igen. Han har også knoklet - deltaget i virkelig mange interviews, noget, som han ellers ikke havde gjort så meget. Princes tekster koncentrerer sig meget om sex og kærlighed, og han har i mange år brugt "slang" (der er et ord for det, men det er gået i glemmebogen) og skriver med tal, hvor han kan. Det har han gjort som f.eks. titlerne "Nothing Compares 2 U" og "I Would Die 4 U", samt "One Nite Alone". Han lavede også soundtracket til den originale Batman serie af Tim Burton (instruktør). Pladen "The Black Album" var sat til at skulle blive udgivet i november 1987, men en uge før udgivelsen, trak Prince den tilbage, fordi han følte at den var "ond". I stedet blev "Lovesexy" udgivet. Efter Prince forlod Warner Bros., blev "The Black Album" udgivet i 1994, men i få oplag.

Alt i alt synes jeg, at Prince, omend meget excentrisk, er en utrolig interessant mand. Jeg tror ikke at jeg ville ønske at kende ham privat, selvom jeg da har haft en drøm (altså, en drøm jeg drømte mens jeg sov, om natten) om at vi var venner, som faktisk var rigtig fed. Og mange af hans sange er slet, slet ikke noget for mig. Men mange er dem er, og han er altså virkelig talentfuld, han er ekstremt dygtig, et musikalsk geni. Jeg har en yndlingssang, som er "Gold", fra "The Gold Experience", som ikke bliver trykt længere. Den er fra 1995. Det er også fra den plade, "The Most Beautiful Girl In The World" kom fra. Den var et stort hit, så vidt jeg husker. Og "Kiss".

Jeg ville lige tjekke hans alder, og det gjorde jeg nu, da klokken var 00:00, og han har faktisk fødselsdag 7. juni. Pudsigt. Så han er faktisk netop "i dag" fyldt 57 år. Så var jeg et år forkert på den. Jeg troede at han var 57 og skulle til at fylde 58. Der tog jeg fejl. Men det er jo ligegyldigt.

Men han er Jehovas Vidne, og han går til møder i det lokalområde, han bor i, hvor han også af og til forkynder. Prøv at forestille jer, at I netop er flyttet til den by, Prince bor i, og det en dag ringer på dagen, og Prince står derude med Watchtower og vil snakke med jer om Jehova og Jesus. Weird, huh? Vil I så stadig kaste sten efter dem? For jeg tror sgu ikke han går ud alene. Han er ikke "født" ind i Jehovas Vidners ... religion... (undskyld, jeg ved ikke, hvad jeg skal sige), men er blevet overbevist om at det er sandheden igennem snak om netop Jehova med en ven. Det tog ham 2 år at finde ud af, at det er det, han tror på, og han blev døbt til vidne i 2001, dvs. da han var 43 år.

Han led i øvrigt af epilepsi som barn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar