Held eller uheld - men folk klikker rent faktisk på rapoulsen!

søndag den 28. maj 2023

TIna Turner - Fra Anna Mae Bullock til superstjerne

 Hej alle Wordlings - og især Thomas, som foreslog dette indlæg. 

Som alle med en internetforbindelse vel efterhånden ved, er Tina Turner død. Jeg vil dedikere dette indlæg til Thomas, mens jeg skriver lidt om Tinas liv. 

Den 26. november 1939, blev Anna Mae Bullock født. Hun var den yngste af 3 børn, alle piger. Hun voksede op i Nutbush, Tennessee, men en kortvarig omlokering  til Knoxville, Tennessee, under 2. Verdenskrig. Efter krigens slutning, vendte familien tilbage til Nutbush, og Tina startede på Flag Grove Elementary School. Under sin opvækst sang hun i kirkekoret i Spring Hill Baptist Church i Nutbush. Da Anna var 11 år, forlod moderen familien, og kort efter flyttede faderen til Detroit efter at have indgået et nyt ægteskab. Anna og hendes to  søstre skulle nu bo hos deres bedstemor i Browsville, Tennessee. Da bedstemoren døde, flyttede Anna ind hos sin mor i Saint Louis, Missouri, hvor hun fik sin eksamen fra Sumner  High school i 1958. 

Det sidste år i high school, blev hun gravid. Hun havde en kæreste, Raymond Hill, og hun fødte deres søn i 1958. Hun døbte ham Craig. På dette tidspunkt var Raymond rykket videre. Anna arbejdede som hushjælp og sygeplejerske-assistent på Barnes Jewish Hospital. Tina og hendes søster begyndte at gå på natklubber i Saint Louis, og det var på en af disse natklubber, at hun først så Ike Turner. Han optrådte med sit eget band. Hun imponerede Ike med sine evner som sangerinde, og han satte hende som frontfigur og sangerinde i bandet. I 1960 skrev han sangen "A Fool For Love" til sanger Art Lasseter, og planen var, at Anna skulle synge kor  på sangen. Men da Art ikke dukkede op, og der allerede var betalt for studiet, sagde Ike til Anna, at hun bare skulle synge den. Det var ment som en demo, men dj Dave Dixon, overbeviste Ike om at sende demoen ind til pladeselskabet som den var. Ike sendte den ind til Sue Records, og deres chef, Juggy Murray var mildt sagt imponeret. Han gav Ike 25.000 dollars i forskud på rettighederne til sangen. Dette betød at succes var indenfor rækkevidde.  Han gav Anna et andet navn, Tina Turner, og de skulle frem over optræde som en duo, "Ike & Tina Turner". Ike sørgede for, at han ejede navnet "Tina Turner" ved at søge om at få det trademarket. Det fik han. 

I 1962 blev Ike og Tina Turner gift, og blev derfor mere officielt en duo. 2 år senere fik de en søn, Ronnie, og Tina &  Ike tog sig af Craig, Ronnie, samt Ikes 2 sønner fra et tidligere  forhold, sammen. Men deres ægteskab holdt ikke. Tina søgte om skilsmisse, og den 29. marts 1978, var det slut. Vi har nok alle set filmen "What's Love Got To Do With It" med Angela Bassett i hovedrollen, og virkelig lidt med Tina. Da de blev skilt, afleverede han deres 4 sønner hos hende og gav hende penge til 1 måneds husleje. 

I 1986 mødte Tina Erwin Bach, en tysk musikproducer, og sammen flyttede de i 1995 til Schweiz. Men ingen af dem var statsborgere i Schweiz, så de kunne ikke løbe et hus eller land. De lejede et kæmpe palæ de første 20 år nær en sø. I  2013 blev Tina statsborger i Schweiz, og nogle måneder senere, opsagde hun sit amerikanske statsborgerskab. I 2013 valgte Tina og Erwin at blive gift, og de blev gift i deres nye palæ, som de købte samme år, efter at være blevet i stand til at købe land i Schweiz.

Tina Turner har udgivet 10 solo studio albums fra 1974 til 1999. Hun har vundet 12  grammys, inklusiv en Hall of Fame Award og en Life Time Achievement Award. I oktober 2021, blev hun optaget i The Rock And Roll Hall of Fame. Hun har solgt over 200 millioner plader verden over, men i 2021 valgte hun at  sælge sine rettigheder til sin musik, lighed og billeder til BMG. Hun fik 50 millioner dollars for denne handel. Hun har udgivet 3 bøger, alle tre med stor succes. Hun har også dyppet tæerne i skuespilleriet i "Tommy" og "Mad Max: Beyond The Thunderdome". Hun trak sig tilbage fra musiklivet i 2021.

Tina har aldrig  været den største dame. Hun var 162cm høj. Men hun har altid været kendt for sine ben, og ser man hendes musikvideoer og liveoptrædenender, er hun ofte iført tøj, der viser hendes ben. Hun led af  post traumatisk stress symptom, og hun gik i terapi for dette i mange år. Hun led af nyresvigt, og hendes mand donerede en nyre til hende. Hun fik også fjernet en tumor i tyktarmen.

Den 24. maj 2023 døde Tina Turner, 83 år gammel. Jeg har alrig sådan rigtig været den store Tina Turner fan, men - hun har lavet nogle cool sange. Det vil jeg snakke om lige om lidt. Først vil jeg sige, at hun klarede det så superflot uden Ike. Hun smed ham væk, ikke mere pis, og vi ved alle sammen hvor svært det er at forlade folk, som er voldelige  over for en. Det kan være det værste i verden. Mange kommer aldrig fri. Jeg har altid haft stor respekt for Tina, og jeg er virkelig imponeret af hvad hun har opnået. 

Mine yndlingssange med Tina Turner er disse:

"Proud Mary", "Nutbush City Limit", "What's Love Got To Do With It", "I Can't Stand The Rain", "The Best", "Steamy Windows", "We Don't Need Another Hero", "River Deep - Mountain High", "Disco Inferno" og "Cosas De La Vida", med "Goldeneye" som runner up. Det er ikke specielt mange, når man tænker på hvor meget hun har lavet - men som sagt er hun normalt ikke min stil.

Når alt er sagt og tæppet er faldet (er det sådan, det går?),  så var Tina en fantastisk bombe af energi og god stemmeføring. Jeg vidste ikke at hun var syg, men jeg vidste at hun havde et fantastisk liv. Det er trist at finde ud af, hvad hun har gennemgået af fysiske og psykiske skavanker.

Tina Turners død er slutningen på en stor æra i musikhistorien. Hun tilføjede noget ganske særligt til musikken, som gjorde at det var mere spændende og levende at lytte til - live såvel som på studiealbums. Hun vil helt sikkert blive savnet, selvom de sidste 2 år af hendes liv ikke indeholdt musik på kommercielt  plan.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar