Held eller uheld - men folk klikker rent faktisk på rapoulsen!

mandag den 1. maj 2023

"Vivienne Westwood"

 Hej Wordlings!

Dette er anmeldelsen af "Vivienne Westwood", skrevet af Vivienne Westwood og Ian Kelly. Udgivet i 2014. Der er spoilers i denne anmeldelse, hvis du ikke kender til hverken denne bog eller Vivienne Westwood.


Vivienne Westwood var en engelsk designer, der kom frem i 1970'ernes London fashion-scene, hvor hende og hendes partner, Malcolm Mclaren, havde en butik på King's Road 430, som hed "SEX".  

Bogen lægger dog ud med at beskrive Viviennes barndom under 2. Verdenskrig og i årene efter, hendes skolegang, hendes kærlighed til kunst - og de drenge, der var i hendes liv.  Hun fortæller også hvordan hun oplevede at blive storesøster for første gang, og hvordan hun reagerede på "billeder" af Jesu korsfæstelse. 

Hendes glæde over mode udvikledesig, og i starten designede hun tøj som var inspireret af sex. Det kunne være penisformede øreringe, T-shirts med lynlåse hvor brystvorterne var, og alle hendes T-shirts med The Sex Pistols. 

Hun mødte Andy Warhol, som blev skuffet over hende. Han havde forventet at møde en anden, han havde forvekslet hende med, men det tog hun ikke så tungt. 

Vivienne og Malcolm solgte i starten deres tøj til en mindre gruppe mennesker i London, som f.eks. den engelske rocksanger Billy Idol. Men Vivienne havde mange ting, som interesserede hende, og hun var aktivist for andre end "bare" punkgenren. Hun dykkede hovedkulds ned i "Cool Earth", som hun kæmpede for, især via pengeindsamlinger for at redde naturen og i sidste ende, Jorden. Flere personer i Cool Earth har sagt, at hun har givet mange penge og opmærksomhed til deres sag omkring at redde regnskoven. Hun var imod den såkaldte "fast fashion", netop fordi det er dårligt for vores  planet. Hun samarbejdede med Cool Earth helt tilbage fra 2011. 

Men for at gå lidt tilbage i tiden: Vivienne og Malcolm var gift i perioden 1967 til 1980. Tiden var essentiel for hende, fordi både hun og Malcolm havde en stor passion for mode. Malcolm tog punkgruppen The Sex Pistols til sig, og begyndte som manager for dem. Vivienne brugte meget tid på The Sex Pistols, og hun designede en masse tøj med deres navn  på. 

Men Vivienne har ikke altid været designer. Hun har også været folkeskolelærer, og hun har undervist på et universitet (jeg kan ikke huske hvilket). Hun mødte sin første mand, Derek Westwood, og for at spare lidt penge, syede hun sin egen brudekjole da de skulle giftes i 1962. De gik fra hinanden i 1965. De fik en søn sammen, som de gav navnet Benjamin. Vivienne og Derek blev skilt på grund af Malcolm, som hun også har en søn med, hans navn er Joseph. 

I starten af deres forhold, underviste Vivienne, og Malcolm designede. Når Vivienne kom hjem, bragte hun hans designs til verden. Så derfor var det naturligt at da Malcolm tog The Sex Pistols under sin vinge, at de blev klædt i tøj fra Vivienne og Malcolms "garderobe". De blev skilt i 1980, men hun opløste først deres partnerskab midt i 1980'erne. Han tilbragte det meste af sin tid i New York, og hun følte at det ikke var det, hun ville. 

Da hun begyndte at undervise på et universitet et sted i Europa, som ikke havde noget med England at gøre. Her mødte hun den nye kærlighed i sit liv, men først var det lidt svært, fordi han var hendes elev. Hans navn var André. Han tog med tilbage til England, hvor han i starten ikke boede hos Vivienne, men de følte begge to, at det var dem. Han arbejdede sammen med hende om hendes Vivienne Westwood mærke, og han var med til at arrangere og designe til hver eneste kollektion. I starten af bogen fortæller medforfatter Ian Kelly om, at han opfatter dagene op til en kollektion meget kaotisk, med designs, ufærdige designs, modeller og modeller der håber at blive valgt, overalt. Han fortæller også, at Vivienne og André arbejder godt sammen, som om de altid har gjort det. 

I 2006 blev Vivienne givet en medalje af Dronning Elizabeth II af England. Det betyder, at hun havde titlen "Lady", og at hun fik det, der ifølge Wikipedia er "the most excellent order of the British Empire is a British order of Chivalry, rewarding  contributions to the arts and science, work with charitable and wellfare organisations."

Vivenne Westwood døde desværre d. 29. december 2022, men hun nåede at blive 81 år gammel, hvilket dog også er noget af en alder. Begge hendes sønner er succesfulde, og mange af hendes designs er stadig ikoniske. Tilbage i 2005, blev Dita Von Teese gift med Marilyn Manson, og til deres bryllup bar hun en virkelig smuk lilla Vivienne Westwood kjole. Jeg kan ikke sætte billedet ind her, da det er ejet af andre. Men Dita Von Teese og Marilyn Mansons bryllupsbilleder var fantastiske. 

Mine sidste tanker om denne bog: Jeg elsker den. Det er en god, sjov og interessant bog, som fortæller en historie om et helt liv af kærlighed til mode. Der er kun én ting, jeg synes er irriterende, som virkelig gjorde mig pissed off: Bogen har flere personer med, som lige skal sige noget eller sætte deres præg på historien. Og det er fint. Men det er den samme person, der læser hele bogen højt. Det kan være svært at vide, hvem der taler og hvem der siger hvad. Jeg ved, at det er, hvad man kan forvente af en lydbog, men det er altså irriterende. Så meget, at jeg blev nødt til at spole tilbage flere gange, og slå ting op, fordi jeg ikke var helt sikker. Så det er ikke fordi Paula Wilcox ikke er god nok, der skulle bare have været flere oplæsere. De gør det i andre bøger, de kunne have gjort det her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar