Held eller uheld - men folk klikker rent faktisk på rapoulsen!

mandag den 13. december 2010

depression - og blogindlæg nr. 300!

Jeg er svært irriteret lige nu. Er det virkelig så svært at sætte sig ind i? Depression medfører ikke "bare" tristhed, men så mange andre ting med oven i. Jeg har hentet denne tekst på www.netdoktor.dk

Hvornår har man en depression?

Danmark indførte i 1994 Verdenssundhedsorganisationen WHOs definitioner af de forskellige psykiske sygdomme. Nedenfor er gengivet definitionen på en depression, der kræver behandling. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at disse kriterier kræver betydelig lægefaglig erfaring at bruge korrekt. Om der er tale om en depression afhænger nemlig af sværhedsgraden af symptomerne. Vi kan alle gå og have nogle af nedenstående symptomer i lettere grad ind imellem. Men for at de 'tæller med', skal man have dem hver dag eller næsten hver dag hele dagen gennem mindst 14 dage.

Mindst to af følgende symptomer:


  • Følelse af nedtrykthed.

  • Markant nedsat lyst/interesser.

  • Reduceret energi, svær træthed.

Samt mindst to af følgende:

  • Nedsat selvtillid eller selvfølelse.

  • Selvbebrejdelser, svær skyldfølelse.

  • Tanker om død eller selvmord.

  • Tænke- og koncentrationsbesvær.

  • Svær indre uro eller modsat: hæmning.

  • Søvnforstyrrelser.

  • Betydningsfulde ændringer i vægt eller appetit.

Opfylder man to af de første kriterier og to af de næste, har man en mild depression. Denne skal ikke nødvendigvis behandles. Til en moderat depression hører mindst fire af symptomerne fra den anden gruppe. En svær depression har alle tre symptomer fra første gruppe og fem af symptomerne fra sidste gruppe. I de to sidstnævnte tilfælde anbefales enten psykoterapeutisk og/eller medicinsk behandling.

Hvad er normale og unormale reaktioner?

Det er meget vigtigt at afgrænse depressioner i forhold til normale stemningsudsving, som vi alle kan opleve det for eksempel i forbindelse med sorg og krise. Vi kan alle være triste og kede af det i perioder. Men hvis det står på mere end 14 dage, og der er flere af de ovennævnte symptomer, tyder al erfaring på, at det drejer sig om noget mere omfattende, hvor man kan have brug for professionel hjælp. Specielt hvis vores arbejdsevne påvirkes, eller forholdet til andre mennesker påvirkes i sværere grad. Vurderingen af dette bør foregå hos egen læge. Denne vil ofte kende patienten og dennes familie i forvejen. Samtidig er han tilpas 'udenforstående' til, at han kan vurdere situationen nøgternt.
Det lyder umiddelbart ikke som om man bare kan erklære denne mandag for depressiv, hm? Det lyder som om, at der er lidt mere i det end bare "trist". Det irriterer mig, at folk ikke kan se dette i øjnene. At der behøver at blive sået tvivl om, at "tristhed" og "depression" ikke er det samme. "Har du været ombord på et fly? Så må du være pilot" - come on! Tag jer sammen, folkens, det er IKKE det samme!!!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar