Held eller uheld - men folk klikker rent faktisk på rapoulsen!

onsdag den 26. oktober 2011

Reach out and touch faith

LIFT UP THE RECIEVER, I'LL MAKE YOU A BELIEVER

Jeg vil gerne snakke lidt om religion. Det er et emne, jeg elsker. Jeg er personligt ikke en af dem, der hader Jehovas Vidner. De ringede på min dør og snakkede, og jeg sagde at jeg ikke havde læst Det Gamle Testamente - og sør'me om de ikke havde et læderindbundet eksemplar med til mig allerede et par dage efter. Jeg tog imod den, fordi de lovede, at jeg ikke meldte mig ind i noget. Jeg er superglad for mit Det Gamle Testamente, selvom jeg nu har fået min farmors version fra 1931, som hun fik ved konfirmation i 1946. Så nu har jeg to. Jehovas Vidner gav mig også en anden læderindbundet bog, som jeg stadig har, men som jeg ikke kan huske hvad hedder. Tror faktisk bare, at den hedder "Søgen". Jeg synes at Jehovas Vidner er noget forfærdeligt noget, men når de ringer på min dør, bliver jeg ikke sur. Jeg bryder mig bestemt ikke om den måde, de er på indbyrdes. Jeg har ingen respekt for Jehovas Vidner, og jeg takker nej til "Vågetårnet" og hvad de ellers deler ud. Nu var det bare fordi de ringede på min dør, og på det tidspunkt kunne jeg ikke sige nej. Jeg har læst ca. halvdelen af Det Gamle Testamente, og sikke noget forfærdeligt noget at leve efter.

Jeg har selv købt Det Nye Testamente, som jeg godt nok har læst, men har glemt igen. Det kunne være sjovt, hvis Jesus' efterkommere stadig var i live - hvis man antager at teorien om Jesus' og Maria Magdalenes forhold er sand, som man kan læse i "Helligt blod, hellig gral" - men ideen om, at en slægtslinje ville kunne holdes kørende i 2000 år, lyder bare lidt for "fantastisk" til mig. Også selvom der har været nogen, der hemmeligt har passet på den. Et sted på linjen må der have været en kvinde eller en mand, som ikke kunne få børn, eller en kvinde eller en mand, som aldrig blev gift og fik børn. Men det er som sagt en sjov tanke. Teorien i "Helligt blod, hellig gral" som jeg har læst og ikke finder synderligt fiktiv, selvom den sælges som roman (udkom i 1982), siger jo, at blodlinjen mellem Jesus og Maria Magdalene stadig eksisterer. Bogen slutter af med, at den sidste efterkommer af Jesus er Henri Monpezat. Vi ved alle sammen hvem det er, og passer det (hvad det næppe gør) må de små unger, Christian XI, Josephine og Vincent være efterkommere af Jesus. Jeg tror ikke på teorien, men den er sjov at tænke på. Det er vist i øvrigt "Helligt blod, hellig gral", som "Da Vinci Mysteriet" er baseret på. Er man ikke klar over, hvad det er, er det en bestseller roman af Dan Brown, som udkom i 2004. Året efter udkom "Helligt blod, hellig gral" i en indbundet udgave.

Mange mennesker er ikke kristne. Muslimer, budister, hinduer og så videre. Men der er også alle de alternative religioner, som f.eks. tilbeder solen, måske venter de på et rumskib, der tager dem med, eller noget tredje. Nogen sekter vælger at begå kollektivt selvmord. Det findes der mange eksempler på. Men hvad er det, der sker, sådan rent teknisk. En mand/kvinde får en idé, og deler den med et par venner, der synes at den teori lyder fuldstændig plausibel, og sammen begynder de at sprede budskabet. Men hvad får folk til at være med i en sekt? Hvad driver den, anden end lederen? Bliver de truet med alverdens ting, hvis de vil forlade sekten? Synes alle, der er med i en sekt, der skal begå kollektivt selvmord, at det er en fantastisk idé, eller er der nogen der tvivler? Hvor mange sekter tvinger deres medlemmer til at droppe al kontakt til venner og familie, som ikke er en del af sekten? Savner medlemmerne af sekterne deres familie og venner, eller er de fuldstændig blændede af lederens løfter om et bedre liv i den nye verden, som de skal skabe sammen, når deres kroppe er døde, og deres sjæle bliver samlet op af et rumskib? Igen: Hvorfor melder man sig ind i sekt? 

Og så er der dem, der dyrker de gamle religioner, som f.eks. dem, der lever som vikinger. Godt nok plyndrer de ikke, og voldtager ikke andre, men de bygger deres huse af ler, laver mad på den gammeldags måde. Hvorfor? Er det noget religiøst for dem, eller har de valgt at leve sådan af respekt for naturen? Og apropos det - så er der mennesker, som tilbeder naturen. Det gør wiccans vist. En "wiccaner" er en form for heks, vil nogen kalde det, som tilbeder Moder Jord. Men jeg er ikke sikker, så den må I ikke hænge mig op på. Hvad driver dem? Som med "vikingerne"; er det en religion, eller respekt for naturen?

Satanister. Dem er der også en del af. Der er mange (!) forskellige grene i satanismen. Nogen satanister mødes med andre. "Sorte messer" tror jeg ikke eksisterer, men det kan da godt være, at en eller flere grene inden for satanismen praktiserer dem. Satanisme er sådan set lidt individuel. Man tror på Djævlen, og så finder man en teori, der passer til det, man tror på, og findes der andre, der tror på det samme, melder man sig måske ind i en sekt. Nogen skjuler at de er satanister, andre skriger det ud med omvendte kors og andre ting. Hvad får folk til at tilbede noget ondt? Og er Satan ond, eller er det de satanister, der ser det som at tilbede det onde, der gør ham ond?

Så er der jo ateisterne. Dem, der ikke tror på noget, og bare lever deres liv uden at tilbede noget. Dem, som mange ikke forstår, men som der alligevel er rigtig mange af. Nogle er måske lidt overdrevet og bruger ateismen som en form for religion.

Personligt er jeg ikke rigtig noget. Jeg har en teori om, at alt der sker er tilfældigt. Der er intet, der sker planlagt. F.eks. er det temmelig tilfældigt at netop mine forældre fandt sammen, at netop det æg og den sædcelle blev til mig, og det samme med René, og vi skulle rende ind i hinanden er også ganske tilfældigt. Det var tilfældigt. Der er ikke nogen "skæbne", der er ingen, der forudbestemmer mit liv. Det udvikler sig med de valg, jeg tager. Men samtidig ved jeg også, at selvom folk ikke kan bevise at Gud eksisterer, kan jeg ikke bevise at han ikke gør - og derfor tager jeg ganske let på religion, selvom det er en af mine store interesser.

I WILL DELIVER, YOU KNOW I'M A FORGIVER

(begge citater skrevet med store bogstaver samt titel er fra Depeche Modes "Personal Jesus")

5 kommentarer:

  1. Interessant indlæg. Det lyder til, at du er ateist - enten tror man på guder eller også gør man ikke. Hvis man ikke tror på guder er man ateist = non-teist, gudløs, ikke-(gude)troende. Om man vil det eller ej. Mange misforstår begrebet. Ateister behøver ikke sige, at de ved - eller kan bevise - at der ikke findes guder. De kan nøjes med at leve uden at tro på den slags - præcis som man kan leve uden at tro på hekse, trolde, nisser og enhjørninger. Bevisbyrden ligger hos den, som kommer og påstår, at der findes 'et eller andet'. Du skal med andre ord ikke være bange for begrebet, som så mange andre.

    SvarSlet
  2. Det kan der være noget om. Jeg har valgt ikke at tro på noget, så ja, jeg er ateist. Men jeg ved jo godt, at dem, som tror, kan have ligeså meget ret som jeg. Jeg er desværre en af dem, der lidt synes at mennesker, som tror på "gud" eller "noget andet" er lidt småskøre, det har jeg det lidt dårligt med. Folk, der tror, har jeg en idé om tror, fordi de ikke kan kapere "verden" som den er - altså at det er for uhåndgribeligt, at der må være en større sammenhæng. Og jeg forsøger at ændre min indstilling til, hvordan jeg ser på disse mennesker, fordi min holdning måske er sådan lidt... Ja, plat. Jeg tror ikke, at man selv vælger om man vil tro. Men jeg er ikke opdraget i et religiøst hjem, selvom min mor tror på "noget". Jeg har altid afvist Gud fordi jeg ikke kan forstå begrebet, altså, hvorfor skulle der være en ... ting, der styrer vores liv? Det lyder tåbeligt for mig. Jeg forsøger at respektere folk, som er troende, selvom mange af dem, jeg kender,som tror på Gud eller "noget" faktisk ikke respekterer mig og mine holdninger, men stiller mig i en situation, hvor jeg skal forklare hvorfor jeg dog ikke er troende.
    Men som du skriver, må "ansvaret" være hos dem, som påstår, at der er "noget".

    SvarSlet
  3. Det lyder til vi ser meget ens på sagen :)

    SvarSlet
  4. Det er rart, at jeg ikke er alene om mine overbevisninger. Dem står jeg ellers altid alene med. :)

    SvarSlet
  5. Vi er faktisk flere end bare os to. Se fx www.ateist.dk og www.ateist.net :)

    SvarSlet